None

Sprievodca výberom letného pracovného oblečenia pre každú profesiu

Príchod leta sa nespochybniteľne spája s rastom denných teplôt, ktoré ovplyvňujú pracovníkov v rôznych profesiách. Pracovné podmienky sa stávajú náročnejšie, a preto je dôležité zvoliť správne letné pracovné oblečenie s ohľadom na pohodlie, bezpečnosť a produktivitu práce.

Prečo je dôležité zvoliť vhodné pracovné oblečenie na leto?

Vhodne zvolené letné pracovné oblečenie je mimoriadne dôležité pre udržanie zdravia a pohody pracovníkov, špeciálne u tých pracujúcich vonku. Vysoké teploty a slnečné žiarenie môžu viesť k zníženej produktivite, v krajných prípadoch k ohrozeniu zdravia v podobe prehriatia či úpalu. Vhodne zvolené oblečenie poskytuje ochranu, vyšší komfort a znižuje riziko vzniku pracovných úrazov v dôsledku vysokých teplôt. Ochranu je dôležité zabezpečiť aj v prípade práce v nedostatočne klimatizovaných či vetraných vnútorných priestoroch, kde síce nehrozí riziko vystavenia priamemu slnečnému žiareniu, ale teploty a vlhkosť môžu často dosahovať vyššie hodnoty ako vonku.

Dôležité vlastnosti letného pracovného oblečenia

Pri výbere vhodného pracovného oblečenia na leto je dôležité zohľadniť vybrané vlastnosti, aby bolo minimalizované riziko prehriatia organizmu.

Priedušnosť - vybrané materiály umožňujú lepšiu cirkuláciu vzduchu, čo má za následok rýchlejšiu výmenu teplého vzduchu znamenajúcu ochladenie a vysušenie tela.

Pohltenie vlhkosti a rýchle schnutie - mnohé tkaniny odvádzajú pot z tela, a zároveň rýchlo vysychajú, čo zvyšuje komfort počas práce.

Ochrana pred UV žiarením - najmä vo vonkajších podmienkach je nevyhnutné chrániť pokožku pred dlhodobým pôsobením slnečného žiarenia.

Pohodlný strih - popri všetkých vlastnostiach pomáhajúcich k znižovaniu telesnej teploty je pohodlné nosenie jednou z najdôležitejších vlastností oblečenia pri práci.

Aké sú najlepšie materiály pre letné pracovné oblečenie?

Sú to práve materiály, ktoré dávajú oblečeniu jeho špecifické vlastnosti, a preto je jeho výber kľúčovou voľbou pre pohodlné pracovné odevy. Najčastejšie sa stretávame s nasledovnými materiálmi.

Bavlna

Obľúbený prirodzený materiál používaný pri širokej škále odevov. Na dotyk je mäkká, veľmi príjemná a dobre sa nosí. Tiež dokáže dobre absorbovať vlhkosť, ale schnutie trvá o niečo dlhšie, čo môže byť občas považované za nevýhodu. Je tiež hypoalergénna, čo ocenia najmä alergici. Bavlnu možno technologicky upraviť pre rôzne účely.

Polyester

Syntetický materiál, obľúbený kvôli svojej rýchloschnúcej schopnosti a dobrému odvodu potu. Je tiež veľmi ľahký, elastický a odolný, no v porovnaní s bavlnou je o niečo menej priedušný. Ďalšie vlastnosti sú veľmi porovnateľné s bavlnou.

Nylon

Ďalšia syntetická tkanina s dobrými elastickými vlastnosťami a vysokou odolnosťou, čo dokazuje jej použitie napríklad v lanách. Môže byť vodotesný alebo vodeodolný, čo sa môže hodiť v prostrediach s vyššou vlhkosťou.

Pracovné tričká na leto

Letné pracovné tričká by mali byť vyrobené z mäkkých, ľahkých a vzdušných materiálov. Ideálne sú tričká odvádzajúce vlhkosť, ktoré pomáhajú udržiavať pokožku v suchu a chlade, prípadne vybavené UV ochranou chrániacou pracovníka pred vplyvom slnečného žiarenia. Okrem týchto vlastností by mali umožňovať pohodlný a prirodzený pohyb a nemali by byť príliš tesné ani voľné. Pracovné tričká sú k dispozícii v reflexnom prevedení, ktoré poskytujú pracovníkom dostatočnú viditeľnosť vo všetkých odvetviach, kde je to potrebné.

Pracovné nohavice alebo kraťasy?

Voľba kraťasov pri práci v lete by sa mohla javiť ako logická, avšak nie všade je ich použitie bezpečné. Tam kde to bezpečnostné predpisy umožňujú, je vhodné použiť kraťasy vyrobené z ľahkých a odolných materiálov umožňujúcich pohodlný pohyb. Na druhej strane, dlhé nohavice lepšie chránia nohy pracovníkov a v niektorých odvetviach je ich použitie nevyhnutné. V lete to môže byť nepríjemné, pretože akumulujú výrazne viac tepla v porovnaní s kraťasmi, čo však dokážu eliminovať vzdušné materiály. Tie môžu byť zároveň dostatočne odolné a vystužené, aby spĺňali bezpečnostné normy. Či už pôjde o kraťasy alebo dlhé nohavice, vrecká na náradie a ďalšie drobnosti budú praktickým doplnkom. Vo vybraných odvetviach môžu byť kladené vysoké nároky na viditeľnosť pracovníkov. Výrobcovia pri výrobe letného oblečenia na tento fakt myslia, a preto sú k dispozícii ako dlhé reflexné nohavice, tak aj reflexné kraťasy, aby bolo možné aj v týchto prípadoch vybaviť pracovníkov vzdušným oblečením do teplých letných dní.

Chladiace odevy a doplnky

Počas horúcich pracovných dní je telo vystavené nadmernej záťaži, stresu a prehriatiu. Eliminujte tieto nežiadúce dôsledky práce vo vysokých teplotách použitím chladiacich odevov a doplnkov. Chladiaca vesta znižuje teplotu pracovníka a vydrží až niekoľko hodín. Je ľahká, neobmedzuje vás v pohybe a je pohodlná. Obľúbenou je aj chladiaca šatka, čelenka, čiapka alebo chladiaci uterák, ktorý má multifunkčné využitie.

Ochranné prilby a čiapky na leto

Ochrana hlavy prilbou či nárazuvzdornou čiapkou je v mnohých profesiách kľúčom k bezpečnosti, keď poskytujú ochranu pri práci vo výškach či pred prípadnými padajúcimi predmetmi. V lete tiež poskytujú ochranu pred slnečnými lúčmi, ktoré by mohli spôsobiť úpal. Materiály s UV ochranou či vetracie otvory môžu zvyšovať komfort nosenia. Ochranné prilby a nárazuodolné čiapky sú bežne dôležité v stavebníctve, pri práci s poľnohospodárskymi strojmi, pri vykonávaní rôznych prác vo výškach, ale v lete je ich použitie doslova žiadúce vo všetkých exteriérových profesiách. Ochrana hlavy musí byť aj v lete vhodná pre konkrétny typ prác a certifikovaná podľa príslušných noriem. V odvetviach, ktoré síce nekladú dôraz na ochranu hlavy pred pádmi z výšky či ochranu pred padajúcimi predmetmi, je vhodné sa chrániť pred slnečnými lúčmi šiltovkami, prípadne ich verziami v reflexnom prevedení pre lepšiu viditeľnosť na pracovisku.

Ochranné pracovné okuliare na leto

Použitie ochranných pracovných okuliarov je nevyhnutné všade tam, kde pri práci hrozí odletovanie predmetov či malých čiastočiek, ktoré by mohli poškodiť zrak. V lete je vhodné, aby boli vybavené aj UV ochranou poskytujúcou ochranu zraku pred nebezpečnými slnečnými lúčmi.

Pracovné sandále na leto

Popri ostatných častiach tela, dostávajú v letných horúčavách zabrať aj chodidlá. V profesiách nevyžadujúcich pevnú uzavretú obuv je vhodné zvážiť použitie pracovných sandálov. Nohám umožňujú potrebnú ventiláciu, ale zároveň poskytujú dostatočnú ochranu a komfort. Podľa požiadaviek pracovného odvetvia je možné použiť sandále kategórie ochrany O1 až S1.

Ako sa starať o letné pracovné oblečenie?

Správnou údržbou letného pracovného oblečenia možno predĺžiť jeho životnosť a funkčné vlastnosti. Špeciálne niektoré moderné materiály sú náchylné na nesprávnu starostlivosť, ktorá by ich mohla nenávratne poškodiť a pripraviť o dôležité ochranné vlastnosti. Pri praní a sušení je potrebné dodržiavať pokyny stanovené výrobcom, aby bola maximalizovaná ich životnosť. Oblečenie je tiež potrebné pravidelne kontrolovať na prípadné mechanické poškodenie a opotrebovanie, aby boli zachované ich bezpečnostné vlastnosti. Po letnej sezóne je potrebné oblečenie dôkladne vyčistiť a starostlivo uložiť na suchom mieste, aby bolo pripravené na ďalšiu letnú sezónu.

Správnym výberom letného pracovného oblečenia možno zabezpečiť komfort, ochranu a produktivitu pracovníkov počas letných mesiacov. Pri výbere je potrebné zohľadniť vlastnosti materiálov, pohodlie a bezpečnosť pracovného oblečenia. Popri výbere kvalitného oblečenia je počas horúcich letných dní tiež potrebné dbať na používanie opaľovacích krémov, dostatočnú hydratáciu organizmu vodou a ochrannými nápojmi a vyhýbať sa požívaniu alkoholických nápojov.

Aplikácia loga

Aplikácia loga

Vaše firemné logo na pracovnom oblečení

Doprava zadarmo

Doprava zadarmo

Pri nákupe nad 50 €

Osobný odber na predajni

Osobný odber na predajni

Možnosť vyzdvihnutia objednávky na predajni v Bratislave

Vrátenie tovaru

Vrátenie tovaru

Možnosť vrátenia tovaru do 14 dní