None

Pracovné a bezpečnostné sandále pre ochranu a pohodlie pri práci

Pracovná a bezpečnostná obuv je dôležitou súčasťou osobnej ochrany pracovníkov v mnohých odvetviach. Správny výber je kľúčový pre bezpečnosť, ale aj pohodlie a produktivitu pracovníkov. To môže byť výzvou najmä v horúcich letných mesiacoch. Vo viacerých profesiách však možno v tomto období vymeniť uzavretú obuv za sandále zvyšujúce priedušnosť a cirkuláciu vzduchu. Aké sú ďalšie výhody a vlastnosti sandálov, z akých materiálov sa vyrábajú, aké kategórie ochrany poznáme a ďalšie tipy pre výber správneho modelu pre vás a vašich pracovníkov.

Čo sú pracovné a bezpečnostné sandále?

Pracovné a bezpečnostné sandále predstavujú otvorenú, vetranú a priedušnú obuv. To z nich robí veľmi obľúbenú obuv na všetkých pracoviskách umožňujúcich ich použitie. Otvorená konštrukcia ich predurčuje k použitiu v interiéroch a suchom prostredí, ale ich použitie nie je vylúčené ani vo vybraných vonkajších profesiách.

Aký je rozdiel medzi pracovnými a bezpečnostnými sandálmi?

Pracovné sandále poskytujú pracovníkom základný komfort a ochranu na pracovisku, kde nehrozí vysoké riziko vzniku úrazu. Ich úlohou je poskytnúť pohodlie a vetranie pri práci a nevyžaduje sa použitie špecifických ochranných prvkov. Sú testované a musia spĺňať normu EN ISO 20347.

Bezpečnostné sandále sú navyše vybavené ochrannými prvkami, ako ochranná špička, odolná podrážka proti prepichnutiu a disponujú antistatickými vlastnosťami. Ich použitie je nevyhnutné v rizikovejších pracovných prostrediach, kde chránia nohu pred mechanickými, chemickými či elektrickými rizikami. Ich testovanie a vlastnosti upravuje norma EN ISO 20345.

Výhody pracovných a bezpečnostných sandálov

Pracovné a bezpečnostné sandále sú ideálnou obuvou najmä to letných mesiacov, keď je dôležité zabezpečiť dostatočné vetranie nôh a cirkuláciu vzduchu, čo vedie k zníženiu potenia a zvýšeniu komfortu. Ich použitie však nie je nutne viazané na letné obdobie a najmä v kanceláriách či vnútorných prevádzkach ich možno používať celoročne. Ich použitie je vo všeobecnosti vhodné v mnohých interiérových aj exteriérových profesiách. V závislosti od rizikovosti pracoviska je vhodné voliť buď pracovnú obuv do priestorov s nízkym rizikom nebezpečenstva alebo bezpečnostnú do rizikovejších prostredí, ktoré dokážu nohu ochrániť pred padajúcimi či ostrými predmetmi.

Vlastnosti pracovných a bezpečnostných sandálov

Pracovné a bezpečnostné sandále sa vlastnosťami môžu líšiť od iných typov obuvi a majú špecifické vlastnosti zvyšujúce komfort použitia. Ergonomický dizajn je základom pohodlného nosenia počas celého dňa, keď pomáhajú znižovať únavu a udržiavať prirodzenú polohu chodidla. Z druhej strany zvyknú byť podrážky protišmykové, vďaka čomu sa znižuje riziko pádu na mastných, mokrých či inak znečistených povrchoch. Bezpečnostné sandále disponujú ochrannou špičkou, antistatickými vlastnosťami, odolnosťou voči chemikáliám, olejom a ďalším látkam, čo z nich robí nielen priedušnú, ale zároveň bezpečnú obuv. Pri výrobe sa používajú mnohé prírodné a syntetické materiály alebo ich kombinácia.

Materiály použité na pracovných a bezpečnostných sandáloch

Na výrobu pracovných a bezpečnostných sandálov sa používajú mnohé materiály a ich kombinácie pre dosiahnutie optimálnych vlastností. Najčastejšie používaným prírodným materiálom je koža, ktorá sa teší veľkej obľube pre svoju trvanlivosť a pohodlie. Kožené sandále väčšinou poskytujú lepšiu priedušnosť a prispôsobivosť nohe, na druhej strane sú o niečo náročnejšie na údržbu a menej odolné voči vode. Syntetické materiály sú oproti koži často ľahšie, jednoduchšie na údržbu a odolnejšie voči vode, chemikáliám a ďalším látkam. Vybrané syntetické materiály môžu byť menej priedušné ako koža, ale nemusí to byť pravidlom.

Kategórie ochrany a legislatíva

Spoločná legislatíva EÚ a SR stanovuje požiadavky na pracovnú a bezpečnostnú obuv. V prípade pracovnej sa jedná o EN ISO 20347, bezpečnostnú obuv definuje EN ISO 20345. Na základe tejto legislatívy možno definovať nasledujúce kategórie ochrany.

Sandále a šľapky bez ochranných prvkov poskytujú základné pohodlie a vetranie bez dodatočných ochranných prvkov a sú vhodné k použitiu pre nenáročné profesie s nízkym rizikom vzniku úrazu.

Sandále kategórie OB poskytujú základnú ochranu bez ochrannej špičky a s otvorenou pätou. Spĺňajú požiadavky definované normou EN ISO 20347. Disponujú protišmykovou podrážkou, základnými ergonomickými vlastnosťami a sú vhodné k použitiu v prostredí bez mechanických rizík.

Sandále kategórie O1 sú v porovnaní s kategóriou OB navyše vybavené antistatickými vlastnosťami, uzavretou zadnou časťou či absorpciou energie v päte. Ich vlastnosti sú rovnako definované normou EN ISO 20347 a sú vhodné k použitiu v prostredí, kde je potrebná základná ochrana a komfort.

Sandále kategórie SB už spadajú k bezpečnostnej obuvi definovanej normou EN ISO 20345. Sú vybavené ochrannou špičkou zabezpečujúcou ochranu pred nárazmi a stlačením, ale zároveň majú otvorenú pätu. Sú vhodné pre práce s rizikom pádu predmetov na nohy.

Sandále kategórie S1 majú oproti kategórii SB niekoľko ďalších dôležitých vlastností. Rovnako sa jedná o bezpečnostnú obuv definovanú normou EN ISO 20345, ale majú navyše uzavretú pätu, protišmykovú podrážku, absorpciu energie v päte a antistatické vlastnosti. Ich použitie je vhodné v prostrediach s vyšším rizikom mechanických úrazov.

Sandále kategórie S1P kombinujú vlastnosti kategórie S1, ktorá je navyše doplnená o dodatočnú ochranu proti prepichnutiu podrážky. Ich použitie je tak vhodné v pracovných prostrediach, kde hrozí riziko výskytu ostrých predmetov na podlahe.

V akých profesiách možno použiť sandále ako pracovnú a bezpečnostnú obuv?

Použitie sandálov ako pracovnej a bezpečnostnej obuvi je vhodné v mnohých profesiách, ako vo vnútornom, tak vo vonkajšom prostredí. V stavebníctve je vhodné použitie modelov s ochrannou špičkou a odolnou podrážkou s ochranou proti prepichnutiu či s protišmykovými vlastnosťami. V logistike a skladovaní ocenia pracovníci protišmykovú a antistatickú podrážku, a zároveň ochrannú špičku pre ochranu pred padajúcimi predmetmi. V zdravotníctve je najdôležitejší ergonomický dizajn, priedušnosť a pohodlie pri nosení. Zdravotnú obuv nájdete TU. Potravinársky priemysel kladie dôraz na vodeodolnosť, ľahkú údržbu či protišmykové podrážky. To sú príklady len niektorých odvetví, v ktorých možno použiť sandále ako pracovnú a bezpečnostnú obuv a ich zoznam je oveľa širší.

Ako si vybrať správne pracovné a bezpečnostné sandále?

Pri výbere správnych pracovných a bezpečnostných sandálov je potrebná dôkladná analýza pracovného prostredia. Identifikujte a posúďte riziká a požiadavky na ochranu, či je potrebné chrániť sa pred mechanickými, chemickými či elektrickými rizikami. Tiež je dôležité zamerať sa na protišmykové, antistatické a vodeodolné vlastnosti. Okrem toho musia mať sandále správnu veľkosť, aby nespôsobovali otlaky a nepríjemné pocity pri dlhodobom nosení. Nezabudnite na sezónnosť a požiadavky na vetranie, keď na leto oceníte sandále s otvoreným dizajnom, ale do chladnejších mesiacov môžu byť vhodné uzavretejšie modely alebo špeciálne zateplené.

Údržba a starostlivosť o pracovné a bezpečnostné sandále

Pre zachovanie dlhej životnosti a špecifických vlastností je dôležitá správna starostlivosť o pracovné a bezpečnostné sandále. Je dôležité ich čistiť správnymi čistiacimi prostriedkami, aby nedošlo k poškodeniu materiálu či jeho vlastností. V prípade dlhšieho uskladnenia je dôležité ich uložiť na suchom a chladnom mieste, aby boli chránené pred vonkajšími vplyvmi. Pred každým použitím skontrolujte opotrebenie a, v prípade potreby, včas vymeňte nevyhovujúcu obuv. Špeciálnu pozornosť je vhodné venovať ochranným prvkom, ako podrážka alebo ochranná špička.

Aplikácia loga

Aplikácia loga

Vaše firemné logo na pracovnom oblečení

Doprava zadarmo

Doprava zadarmo

Pri nákupe nad 50 €

Osobný odber na predajni

Osobný odber na predajni

Možnosť vyzdvihnutia objednávky na predajni v Bratislave

Vrátenie tovaru

Vrátenie tovaru

Možnosť vrátenia tovaru do 14 dní