Profesionálny kuchár. Aký pracovný odev a obuv ho ochráni? | Rempo
None

Profesionálny kuchár. Aký pracovný odev a obuv ho ochráni?

Odev profesionálneho kuchára by mal nielen reprezentatívne vyzerať, ale predovšetkým chrániť. V rámci BOZP musia  pracovný odevobuv spĺňať požiadavky obmedzujúce riziko úrazov, chorôb z povolania či iného poškodenia zdravia na pracovisku. Zároveň musí spĺňať základné hygienické predpisy. 

Ochrana hlavy

Ochrana hlavy a vlasov je pri práci v kuchyni dôležitá. Nielen z hľadiska hygieny – keď zabraňuje vypadnutiu vlasu do jedál. Pri ich príprave totiž aj chráni pred vyššou teplotou alebo ohňom a pri manipulácii v chladiarenských boxoch pomáha eliminovať chladové choroby.

Kuchárska šatka

Je modernou alternatívou pre personál kuchyne. Jej výhodou sú jednoduché manipulácia a prispôsobivosť veľkosti hlavy. Svojim dizajnom zároveň napomáha k ochrane zadnej časti krku. 

Kuchárska čiapka

Pri výbere z množstva typov a štýlov treba zohľadniť najmä prostredie, v ktorom ju budeme nosiť. Dôležitý je aj materiál, nakoľko by mal zabezpečovať ochranu, pohodlie, ale aj odolnosť pri praní. 

Kuchárska zástera

Je nenahraditeľná svojou ochranou pred teplom aj škvrnami na pracovnej blúze a nohaviciach. Pre vykonávanie komplikovanejších činností ako napríklad sekanie mäsa je potrebné zvážiť aj ľahšie zmývateľný materiál. Kvalitné textílie a vzory zároveň plnia úlohu vizuálneho doplnku. 

 

 

Pracovný odev

Kuchársky rondon 

Plní základnú funkciu ochrany pri práci v kuchyni. Pri jeho výbere treba zohľadniť najmä materiál, ktorý by mal byť ľahký a priedušný najmä v oblasti chrbta a pod pazuchami. U tkaniny je zase dôležitá kvalita a odolnosť voči častému praniu. Zároveň je však aj vizitkou profesionálneho kuchára, preto by mal pôsobiť reprezentatívne a primerane sedieť postave. Z pestrej ponuky na trhu je možnosť vybrať rôzne druhy napríklad s viacradovým zapínaním, s ozdobnými gombíkmi, výšivkou s logom prevádzky alebo funkcie.

Kuchárske nohavice

Tak ako pri rondone, tak aj pri nohaviciach platí, že by mali byť v prvom rade vyrobené z kvalitného materiálu poskytujúc aj ochranu na pracovisku. Zároveň netreba podceniť aj to, aby dobre sedeli na postave a zabezpečili tak pohodlie počas náročnej pracovnej smeny. 

Pracovná obuv

Pri práci v priestoroch kuchyne hrozí jeden z najčastejších pracovných úrazov – pošmyknutie. Preto je kvalitná protišmyková obuv nutnosťou a aj povinnosťou. Je dôležité, aby jej vrchný materiál chránil nohy aj pred horúcou tekutinou alebo padajúcim nožom. A tak ako pri každej obuvi je v neposlednom rade dôležité pohodlie. Topánka nesmie byť tesná, ale ani príliš veľká tak, aby v nej noha „plávala“. Kvalitné materiály a stielka navyše šetria chrbticu a kĺby. Zároveň by mala byť kuchárska obuv priedušná, prípadne vyrobená z antibakteriálnych materiálov.  

Každý zamestnávateľ, ale aj zamestnanec by mali pri výbere konkrétnych ochranných pracovných pomôcok a pracovných odevov zvážiť charakter a prostredie. Bezpečnosť personálu je v kuchyni vždy prvoradá. 

TAGY:

Ochrana zdraviakuchárske odevykuchárske čiapky, ochranné pracovné pomôcky

 

Kvalita a spoľahlivosť

Kvalita a spoľahlivosť

Pracujeme s najkvalitnejšími výrobkami a spoľahlivými partnermi

Komplexnosť

Komplexnosť

Dodávame široké spektrum tovaru pre každú oblasť ochrany zdravia pri práci

Odbornosť

Odbornosť

Dlhoročné skúsenosti a poradenstvo v oblasti bezpečnosti pri práci

Tradícia

Tradícia

Spoločnosť REMPO je na trhu viac ako 65 rokov

Predvoľby cookies

  • Vaše súkromie
  • Nevyhnutné cookies
  • Výkonnostné cookies
  • Funkčné cookies
  • Marketingové cookies