Profesionálny kuchár. Aký pracovný odev a obuv ho ochráni?
Odev profesionálneho kuchára by mal nielen reprezentatívne vyzerať, ale predovšetkým chrániť. V rámci BOZP musia pracovný odev a obuv spĺňať požiadavky obmedzujúce riziko úrazov, chorôb z povolania či iného poškodenia zdravia na pracovisku. Zároveň musí spĺňať základné hygienické predpisy.
Ochrana hlavy
Ochrana hlavy a vlasov je pri práci v kuchyni dôležitá. Nielen z hľadiska hygieny – keď zabraňuje vypadnutiu vlasu do jedál. Pri ich príprave totiž aj chráni pred vyššou teplotou alebo ohňom a pri manipulácii v chladiarenských boxoch pomáha eliminovať chladové choroby.
Je modernou alternatívou pre personál kuchyne. Jej výhodou sú jednoduché manipulácia a prispôsobivosť veľkosti hlavy. Svojim dizajnom zároveň napomáha k ochrane zadnej časti krku.
Pri výbere z množstva typov a štýlov treba zohľadniť najmä prostredie, v ktorom ju budeme nosiť. Dôležitý je aj materiál, nakoľko by mal zabezpečovať ochranu, pohodlie, ale aj odolnosť pri praní.
Je nenahraditeľná svojou ochranou pred teplom aj škvrnami na pracovnej blúze a nohaviciach. Pre vykonávanie komplikovanejších činností ako napríklad sekanie mäsa je potrebné zvážiť aj ľahšie zmývateľný materiál. Kvalitné textílie a vzory zároveň plnia úlohu vizuálneho doplnku.
Pracovný odev
Plní základnú funkciu ochrany pri práci v kuchyni. Pri jeho výbere treba zohľadniť najmä materiál, ktorý by mal byť ľahký a priedušný najmä v oblasti chrbta a pod pazuchami. U tkaniny je zase dôležitá kvalita a odolnosť voči častému praniu. Zároveň je však aj vizitkou profesionálneho kuchára, preto by mal pôsobiť reprezentatívne a primerane sedieť postave. Z pestrej ponuky na trhu je možnosť vybrať rôzne druhy napríklad s viacradovým zapínaním, s ozdobnými gombíkmi, výšivkou s logom prevádzky alebo funkcie.
Tak ako pri rondone, tak aj pri nohaviciach platí, že by mali byť v prvom rade vyrobené z kvalitného materiálu poskytujúc aj ochranu na pracovisku. Zároveň netreba podceniť aj to, aby dobre sedeli na postave a zabezpečili tak pohodlie počas náročnej pracovnej smeny.
Pracovná obuv
Pri práci v priestoroch kuchyne hrozí jeden z najčastejších pracovných úrazov – pošmyknutie. Preto je kvalitná protišmyková obuv nutnosťou a aj povinnosťou. Je dôležité, aby jej vrchný materiál chránil nohy aj pred horúcou tekutinou alebo padajúcim nožom. A tak ako pri každej obuvi je v neposlednom rade dôležité pohodlie. Topánka nesmie byť tesná, ale ani príliš veľká tak, aby v nej noha „plávala“. Kvalitné materiály a stielka navyše šetria chrbticu a kĺby. Zároveň by mala byť kuchárska obuv priedušná, prípadne vyrobená z antibakteriálnych materiálov.
Každý zamestnávateľ, ale aj zamestnanec by mali pri výbere konkrétnych ochranných pracovných pomôcok a pracovných odevov zvážiť charakter a prostredie. Bezpečnosť personálu je v kuchyni vždy prvoradá.
TAGY:
Ochrana zdravia, kuchárske odevy, kuchárske čiapky, ochranné pracovné pomôcky