None

Ako najlepšie vybrať a udržať kuchársky rondon v kondícii?

Kuchárske rondony sú špeciálne navrhnuté odevy slúžiace na ochranu kuchárok a kuchárov pred teplom, popáleninami a škvrnami, ale tiež pomáhajú udržať hygienu v kuchyni. Dodávajú profesionálny vzhľad a prinášajú komfort v náročných podmienkach. Rondony majú za sebou dlhú históriu a až postupný vývoj ich doviedol na dnešnú úroveň funkčnosti a pohodlia. V najbližších riadkoch sme pre vás pripravili podrobný prehľad farieb, materiálov, príslušenstva a tipov na údržbu týchto dôležitých odevov, ktoré vám pomôžu s výberom.

Farby kuchárskych rondonov

Najčastejšie používanými farbami sú biela, čierna a sivá, ostatné farby sa nepoužívajú až tak často. Biela je tradičná farba symbolizujúca čistotu a profesionalitu, ale má to aj praktickú stránku. Lepšie odráža teplo, čo pomáha k zvýšeniu komfortu a v prípade zašpinenia ponúka možnosť bielenia. Je to práve biela farba, na ktorej sú škvrny viac viditeľné, a preto si vyžaduje častejšie pranie a ošetrenie, aby si rondon zachoval profesionálny vzhľad. Čierna farba je z hľadiska škvŕn praktickejšia, ale najmä dodáva elegantný a štýlový dizajn, čo je obľúbené v moderných kuchyniach. Rovnako poskytuje autoritatívny a profesionálny výzor. Stále populárnejšou farbou je tiež sivá, ktorá spája eleganciu a praktickosť čiernej, ale pôsobí menej formálne. Ľahko sa kombinuje s ďalšími časťami odevu a kuchárovi dodáva moderný vzhľad. Sivé rondony sú tiež menej náchylné na viditeľné opotrebovanie. Ďalšie farby sa používajú skôr zriedkavo, ale môžu pridať osobitý štýl, rozlíšiť kuchárske tímy či jednoducho nechať vyniknúť vkus kuchára.

Materiály používané na výrobu rondonov

Materiál rondonu je dôležitejší, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Každý má svoje prednosti i nevýhody a často od neho záleží funkčnosť odevu a komfort jeho použitia. Vytvorili sme prehľad najčastejšie používaných, aby ste si vybrali najvhodnejší pre svoje potreby.

Bavlna

Bavlna je priedušný a pohodlný prírodný materiál zlepšujúci cirkuláciu vzduchu, ktorá je v horúcom kuchynskom prostredí mimoriadne dôležitá. Na dotyk je veľmi príjemná, čo oceníte najmä pri dlhých pracovných hodinách. Na druhej strane, je náchylná na škvrny a môže sa pomerne rýchlo opotrebovať pri používaní v náročných podmienkach a častom praní. Bavlna je pomerne krčivá a pre profesionálny vzhľad je nutné ju žehliť.

Polybavlna

Polybavlna kombinuje priedušnosť bavlny a odolnosť polyesteru, čím sa vytvára materiál odolnejší voči opotrebovaniu a škvrnám. Väčšinou sa používa pomer 65% polyester a 35% bavlna, ale v závislosti od výrobcu môže byť aj iný. Rondony z polybavlny sú jednoduchšie na údržbu, dobre sajú, ale zároveň rýchlo vysychajú. Môžu byť o niečo menej pohodlné ako čisto bavlnené, ale vďaka moderným postupom pri výrobe je už aj tento neduh eliminovaný. Napriek tomu môžu byť o niečo menej priedušné, čo môže byť nevýhodou v extrémne horúcich podmienkach.

100% polyester

Polyester je syntetický materiál známy vysokou odolnosťou a jednoduchou údržbou. Rondony zo 100% polyesteru sú odolné voči škvrnám, zrazeniu či roztrhnutiu, čo z nich robí ideálne riešenie do náročného kuchynského prostredia. Po praní rýchlo schne a zachováva si svoje vlastnosti a tvar počas dlhej doby. Tiež má dobrú schopnosť odvádzať vlhkosť, čo je veľkou výhodou v horúcom prostredí. V porovnaní s prírodnými materiálmi je menej priedušný, čo môže byť v kuchyni nevýhodou, navyše sa môže lepiť na telo. Pre niekoho môže byť nosenie rondonu zo 100% polyesteru nepríjemné, a v takom prípade odporúčame vybrať modely buď z polybavlny alebo čisto prírodných materiálov.

Sieťovina

Rondony z rôznych materiálov môžu byť doplnené o sieťovinu zlepšujúcu cirkuláciu vzduchu a pohodlie pri nosení. Najčastejšie je umiestnená v chrbtovej časti a v podpazuší, ale vo vybraných prípadoch môže byť rondon vyrobený zo sieťoviny aj celý. Väčšinou je vyrobená tak, aby do rondonu zapadla a nebola viditeľná voľným okom, a preto nie je potrebné si ho predstavovať ako nevkusný kus odevu, ako možno poznať zo športového oblečenia.

Gombíky vs. cvoky

Pri výbere kuchárskeho rondonu je potrebné zohľadniť aj typ zapínania. Vo väčšine prípadov sa stretávame s gombíkmi alebo cvokmi, čo ovplyvňuje funkčnosť, ale aj vzhľad.

Gombíky

Gombíky dodávajú rondonu tradičný vzhľad a sú jednoduché na výmenu. Môžu byť v jednom alebo dvoch radoch, podľa čoho ich možno označiť ako jednoradové alebo dvojradové. V závislosti od konkrétneho modelu môžu byť klasické alebo veľmi podobné manžetovým gombíkom. Ďalším špecifikom alebo individuálnou úpravou môžu byť rôzne farby, vzory alebo dizajny. Nevýhodou gombíkov je, že sa môžu rýchlejšie opotrebovať, poškodiť či odtrhnúť.

Cvoky

Cvoky poskytujú rýchle zapínanie a rozopínanie, čo oceníte najmä v rýchlom kuchynskom tempe. Sú pevné a odolné, ale v prípade nutnosti výmeny je o niečo náročnejšia. Rondony so zapínaním na cvoky môžu pre niekoho pôsobiť elegantnejšie, keď sú skryté a vytvárajú čistý dizajn. Pod cvokmi je navyše často pridaná extra látka, aby sa zamedzilo kontaktu cvoku s kožou, čo by v extrémnych prípadoch mohlo viesť k popáleninám.

Vrecká na rondonoch

Vrecká sú praktickou súčasťou kuchárskeho rondonu zvyšujúcou jeho funkčnosť a praktickosť. Väčšinou sa nachádzajú na hrudi alebo rukávoch a môžu slúžiť na ukladanie nástrojov, pier, poznámok a ďalších potrieb. Vrecká na rukáve sú ideálne na uloženie pier, teplomera či degustačnej lyžice, aby boli v prípade potreby hneď poruke.

Dlhé vs. krátke rukávy

Pri výbere kuchárskeho rondonu je dôležité zohľadniť aj dĺžku rukávov, keď každé majú svoje výhody a nevýhody a môžu ovplyvňovať funkčnosť či pohodlie počas používania.

Dlhé rukávy

Dlhé rukávy poskytujú lepšiu ochranu pred horúcimi povrchmi a špinou, čo je v kuchynskom prostredí mimoriadne dôležité. Nevýhodou dlhých rukávov je menšia priedušnosť, môžu obmedzovať pohyb a sú menej pohodlné pri dlhých pracovných hodinách. Dlhé rukávy naopak pridávajú na profesionálnom imidži kuchára, ale často sa používajú najmä na reprezentačné účely.

Krátke rukávy

Krátke rukávy poskytujú väčšiu priedušnosť a pohodlie v teplom kuchynskom prostredí. Umožňujú lepšiu cirkuláciu vzduchu a znižujú riziko prehriatia organizmu pri práci. Nevýhodou je menšia ochrana pred teplom a špinou a kuchár tak musí pracovať opatrnejšie.

Údržba kuchárskeho rondonu

Správnou údržbou kuchárskeho rondonu možno dosiahnuť dlhú životnosť a udržanie profesionálneho vzhľadu. V kuchynskom prostredí sa kuchári často stretávajú s mnohými škvrnami od rôznych potravín, omáčok, vína, dymu, prepáleného tuku, potu a ďalšími. Čistota a starostlivosť o rondon sú preto dôležité nielen z hľadiska hygieny, ale aj zachovania jeho funkčnosti.

Odstraňovanie škvŕn

Pre efektívne odstraňovanie škvŕn je dôležité použiť vhodné čistiace prostriedky či špeciálnych odstraňovačov škvŕn. Pred praním je vhodné škvrny predbežne ošetriť, čo prispeje k ich úplnému odstráneniu. Pri praní bielych rondonov je možné použiť aj bielidlá, ich použite sa však neodporúča pri iných farbách, ktoré by mohlo poškodiť. Použitie jemných pracích prostriedkov môže pomôcť udržať rondon v pôvodnom stave a predĺžiť jeho životnosť. Pravidelným praním možno dosiahnuť priebežnú čistotu, ktorá zabráni usadzovaniu nečistôt hlboko do vlákna.

Zabránenie žltnutiu rondonu

Biele rondony môžu časom zožltnúť, čo znižuje ich estetickú hodnotu. Správnym praním a údržbou možno tento jav minimalizovať, prípadne mu úplne zabrániť. Vo všeobecnosti sa pri praní bieleho prádla neodporúča používanie aviváže, prípadne je vhodné použiť aviváž určenú na biele prádlo. Rovnako dôležité je použitie pracieho prostriedku na biele odevy. Belosť možno podporiť pridaním prípravku s jedlou sódou, soľou alebo bielidlom na báze kyslíka, ktoré možno zakúpiť v drogérii. Prírodným spôsobom bielenia môže byť sušenie prádla na slnku.

Tipy na pranie rondonu

Pri praní kuchárskeho rondonu je dôležité dodržiavať zásady určené výrobcom. Vo všeobecnosti možno odporučiť používanie jemných pracích prostriedkov pri nie príliš vysokej teplote. Rondon je lepšie sušiť na vzduchu a nechať ho vyschnúť prirodzene, ale ak to materiál umožňuje, je možné použiť sušičku. Dodržiavaním zásad odporúčaných výrobcom možno dosiahnuť dlhú životnosť a zachovať všetky vlastnosti kuchynského odevu.

Ďalšie tipy v starostlivosti o rondony

Správným uložením rondonu na vešiaku možno predchádzať jeho pokrčeniu a zachovať jeho tvar. V prípade potreby žehlenia je vhodné používať strednú teplotu a žehliť z rubovej strany, aby nedošlo k poškodeniu materiálu. Pred každým použitím sa odporúča kontrola stavu, aby sa odhalilo prípadné poškodenie, ktoré by mohlo znížiť ochrannú funkciu. Dodržiavaním jednoduchých zásad tak možno zabezpečiť dlhú životnosť rondonu a jeho udržanie v špičkovom stave.

Výberom správneho kuchárskeho rondonu možno dosiahnuť pohodlie, bezpečnosť a profesionálny vzhľad v každej kuchyni. Je dôležité zamerať sa na výber vhodného materiálu, farby, strihu a ďalšie parametre ovplyvňujúce pohodlie a praktickosť pri nosení. Správnou údržbou rondonu dosiahnete dlhú životnosť, spoľahlivú ochranu a profesionálny vzhľad aj pri náročnom každodennom používaní.

Aplikácia loga

Aplikácia loga

Vaše firemné logo na pracovnom oblečení

Doprava zadarmo

Doprava zadarmo

Pri nákupe nad 50 €

Osobný odber na predajni

Osobný odber na predajni

Možnosť vyzdvihnutia objednávky na predajni v Bratislave

Vrátenie tovaru

Vrátenie tovaru

Možnosť vrátenia tovaru do 14 dní